Web Siteniz Güvende mi?

   Keystil        28 Kasım 2014 Cuma        20:58

Web Siteniz Güvende mi?

Web tasarım şirketi veya web tasarım ajansı ile anlaştınız. Peki web siteniz güvende mi? Web sitemin güvenliğini nasıl sağlarım gibi sorular aklınıza geliyorsa bu makalede ki bilgiler bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Bilmediğiniz kötü dosyaları (malicious files) kaldırın.

Bir çok PHP uygulaması kurulum sırasında alışkın olmadığınız dosyaları oluşturabilir. Sunucu üzerinde oluşturulan ve şüpheli izlenimi veren bu dosyaların takibinin yapılması önemlidir.

Şifrelerinizi değiştirin ve kullanılmayan web sitelerinizi FTP üzerinden silin.

Web sitenizin ftp şifrelerini tümüyle harf veya rakamlardan oluşan bir şifre olarak belirlemeyin. Aynı zamanda isminiz, şirket ismi, domain ismi gibi kelimelerde kullanmayın. Karışık harf ve rakamdan oluşan kombinasyon ftp şifreniz için yeterli güçlükte olacaktır. Özellikle FTP istemcinizde hatırlatma özelliği açık olan hesap şifreleriniz çerezlerden çalınabilmektedir. Bu yüzden bu özelliği kullanmak yerine her defasında şifrelerinizi manuel olarak girin.

joomla, word press gibi CMS uygulamalarınızı en yeni versiyonlarına yükselterek hep güncel tutun.

Eski CMS’nizdeki (içerik yönetim sistemi) güvenlik açıklarınızı kullanmış olduğunuz web uygulamasının yeni sürümlerine yükselterek giderebilirsiniz. Özellikle word press ve joomla web sitelerine yapılan hack saldırılarında kullanılan yazılımın güncel olmamasından faydalanıldığını çokça görmekteyiz.

Web sitenizin güvenliği için diğer önemli konulardan birisi ise hosting firmasıdır. Hosting paketinizi seçerken fiyatı ucuz köksüz firmaları tercih etmeyiniz. Fazla paranız gitse bile köklü firmaları tercih ediniz.

Web hosting hesabınıza güvenli bir internet ağı kullanarak bağlanın.

Eğer kablosuz bir internet bağlantısı kullanıyorsanız kablosuz ağınızın WPA veya WEP şifreleme yöntemini kullandığından emin olun.Hosting ve ftp bilgilerinizi firma güvenmediğiniz kimselerle paylaşmayınız.

Kullanılandığınız tüm eklentileri, scriptleri en yeni versiyonlarına yükselterek güncel tutun.

Web uygulamalarınızın (wordpress, joomla vb.) güncellenmesi, içeriğindeki eklentilerin de güncellenmesi anlamına gelmez. Wordpress, Joomla, Drupal vb. popüler uygulama eklentileri özel uygulama versiyonlarına göre oluşturulurlar. Bu sebeple uygulamalarınızı güncellerken kurulu olan eklentilerinizin güncel sürüm ile çalışabilirlik garantisi olduğundan emin olun. Kendi pc veya laptopunuz dışındaki makinelerden ftp panelinize giriş yapmayınız.

Kullanımda olmayan veritabanı ve web uygulamalarını hesabınızdan silin.

Uzun zamandır kullanılmayan dolayısıyla güncel olmayan ve potansiyel tehlike teşkil eden bu yazılımları kaldırarak riski azaltın.

Risk oluşturan yazma izinlerini düzeltin.

Web site dosyalarınızın normalde olması gereken yazma izni 644 ve klasörlerinizin de olması gereken yazma izni 755’tir. İzinleri FTP istemciniz üzerinden veya cPanel dosya yöneticisi ekranının üstündeki izinleri değiştir simgesine (Change Permissions) tıklayarak ayarlayabilirsiniz.

Konfigürasyon dosyalarınızı gizleyin.

Veritabanı bilgilerinizi içeren bu dosyalarınızın içeriğini decode ederek gizli kodlara dönüştürebilir veya dosya yolunu değiştirerek saldırganları şaşırtabilirsiniz. (Bu işlem için özel bir eklenti kullanmanız gerekir.)

php.ini dosyanızı gözden geçirin. (gerekirse yapılandırın)

“php.ini” web hosting hesabınızdaki dosyalarınızın nasıl bir davranış sergileyeceğini belirlediğimiz bir dosyadır. Bu dosyayı sunucumuzda root dizininde oluşturabilirsiniz. Bu dosyanın özelliklerini düzenleyerek büyük ölçüde güvenlik düzeyinizi arttırabilirsiniz.

Server database yedeklerini sık sık yenileyiniz. Bu işlemi web site güncelleme yoğunluğuna göre kendiniz belirleyebilirsiniz. Haftada bir veya on beş günde bir yedekleme işlemini yapabilirsiniz. Bu gibi işlemleri doğru ve eksiksiz yaparsanız sitenizi güvenli bir şekilde koruyabilirsiniz.

Özellikle sitenizi uzun süre güncellemeyeceksiniz tarayıcı üzerinden dosya yükleme özelliğini kapatarak büyük bir güvenlik önlemini almış olursunuz. İnce ayarlarla bir takım fonksiyonları da devre dışı bırakabilirsiniz. HTTP Apache servisini restart etmeden devreye girmez.

Örnek bir php.ini dosyasının içeriği aşağıdadır.

zend_extension=/usr/local/IonCube/ioncube_loader_lin_5.4.so

disable_functions =eval,base64_decode,phpinfo

display_errors = On

log_errors = Off

file_uploads = Off

upload_max_filesize = 128M

max_execution_time = 30

allow_url_fopen=Off

open_basedir = /home/hostingadi:/usr/lib/php:/usr/php4/lib/php:/usr/local/lib/php:/usr/local/php4/lib/php:/tmp

Kişisel bilgisayarınızda güvenliği sağlayın.

İnternet site güvenliğinde en büyük güvenlik açıklarından birisi güvenli olmayan bir bilgisayardan web sitenize erişim sağlamaktır. Virüsler, malware ve keylogger’lar gizli bir şekilde bilgisayarınızda yüklü ve web site dosyalarınıza bulaşarak tehdit oluşturabilirler. En pratik yöntem kişisel bilgisayarınızda düzenli olarak güvenilir bir virüs programıyla tarama yapmaktır.


Yazıyı Paylaş: