Google Adwords Nedir?

   Keystil        14 Mart 2015 Cumartesi        16:37

Google Adwords Nedir?

Ülkemizde arama motoru olarak 2013 yılı verilerine göre %95 gibi büyük bir oranda "Google" tercih edilmektedir. Web sitenizi profesyonel ellere teslim ettiğinizde; gerekli yazılım ve SEO (Search Engine Optimization-Arama Motoru Optimizasyonu) ile uygun zamanda Google Arama Moturunda üst sıralara (1nci sayfaya) çıkarsınız.

Peki bu yeterli mi? Çok da yeterli değil. Çünkü sizinle aynı işi yapan bir çok firma var ve bu firmaların da çoğu Google Arama Motorunda sizinle rekabet halinde.

Peki bu durumda ne yapmanız gerekiyor? Tabi ki uygun bir reklam! Günümüzün reklam anlayışında ise; hedef kitleye ulaşım ve maliyet çarpanları göz önüne alındığında Web Siteleri için "Dijital reklamlar" büyük önem kazanmıştır.

Tam da bu noktada Google Adwords devreye girmektedir. Peki nedir bu Google Adwords?

Google Adwords; Google tarafından kişilere veya firmalara sunulan bir dijital reklamcılık hizmetidir. Aramada görünmenizi tetikleyecek anahtar kelimeleri oluşturur, reklamda hangi metin ile görüneceğinizi reklam veren olarak siz belirlersiniz. Sonuç olarak; hedef kitlenize kendinizin belirleyeceği bütçeyle tanıtımınızı oluşturur, Tıklama Başına Maliyet (TBM) ile sadece sitenize tıklandığında ödeme yaparsınız.

Günümüzün dijital reklamcılık anlayışı olan Google Adwords’ün bir çok avantajı bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;

  • Düşük Maliyet,
  • Hedef Kitleye Ulaşım,
  • Esnek Reklam Yönetimi,
  • Ölçümleme.
  • Düşük Maliyet:

    Önceden tanımlanmış bütçeniz ile reklamınızı günlük olarak yönetebilir veya durdurabilirsiniz. Bu sayede yüksek veya sürpriz reklam maliyetleri ile karşılaşmamış olursunuz.

    Örneğin: 200 TL.lik bütçenize günlük 25 TL.lik limit belirlersiniz. Günlük 25 TL.lik ödemeniz olduğunda reklamınız ve buna bağlı olarak ödemeniz durdurulmuş olur.

    Hedef Kitleye Ulaşım:

    Ürününüzün/hizmetinizin tümüne veya bir bölümüne yoğunlaşarak arama yapanlar arasında tam da Hedef Kitlenize ulaşırsınız. Örnek olarak “Dekoratif Taş” anahtar kelimesi ile sadece dekoratif taşla ilgilenenlere ulaşırsınız. Çeşitli varyasyonlar ile “pahalı taş” arayanlara reklamınız gösterilmez. Ayrıca zaman (12:00-20:00) veya coğrafi (Tüm Türkiye, İzmir, Ege Bölgesi) bölge vb. seçenekler ile hedef kitleye ulaşımda daha özel sınırlamalar getirebilirsiniz.

    Kısaca Anahtar Kelime Optimizasyonu, zaman planlaması, coğrafi konum planlaması vb. araçlar ile oluşturulan reklamınız Google tarafından sadece hedef kitlenize gösterilmiş olur.

    Esnek Reklam Yönetimi:

    Anahtar Kelimeleri ve reklam metnini değiştirebilir, kampanyanızı veya reklamınızı istediğiniz zaman durdurabilirsiniz. Maliyet ve hedef kitleyi yönetmek parmaklarınızın ucunda, hem de istediğiniz anda.

    Ölçümleme:

    Kaç kişinin, hangi reklam grubuna veya hangi anahtar kelimenize tıklayarak sizi görüntülediğini, reklamdaki ürün/hizmet hedefinize (satış, iletişimin görüntülenmesi, form gönderilmesi vb.) kaç kişinin ulaştığını tarih bilgisi de dahil ölçümleyebilirsiniz. Böylece ürün/hizmetinizde satışı veya görünürlüğünüzü sağlayan önemli noktaları öğrenmiş olursunuz.

    Ayrıca anahtar kelime veya metinlerinizde gerekli düzenlemeler yapabilir, dolaylı olarak web sitenizde görünüm, içerik, bilgilendirme vb. konularda iyileştirmeler yapabilirsiniz.

    Sonuç olarak; "Web'de varım" diyorsanız ve aramalarda üst sıraları hedefliyorsanız Google Adwords'ü denemenizde büyük fayda olduğunu söyleyebilirim.


    Yazıyı Paylaş: